Hva er solenergi

De fleste av oss setter pris på solen, både for virkningen den har på humøret og for varmen den avgir. De senere årene setter vi også stadig mer pris på den som en gratis og ren energikilde for produksjon av strøm med solcellepaneler på taket. Men hva er egentlig solenergi? 

Solenergi kort forklart

Betegnelsen på energien som solen produserer og gir gjennom stråling er det vi kaller for solenergi. Som energikilde er solen helt unik. Årlig avgir den omtrent 15.000 ganger mer energi til jorden enn hva hele jordens befolkning bruker. Totalt utstråler solen mer enn to milliarder ganger mer solenergi enn den mengden som treffer jordoverflaten.

Solenergi i verden

Områder ved ekvator får best utnyttelse av solenergi med en energimengde fra 700 til over 2.200 kWh/kvm per år. Solenergi kan potensielt bli den viktigste fornybare energikilden i fremtiden, og på verdensbasis er det allerede en sterk vekst i bruk av solenergi.

Gode solforhold i Norge

Norge mottar solenergi på en horisontal flate fra 700-1.000 kWh/kvm per år. Denne solenergien kan fanges opp og nyttiggjøres for eksempel i form av solcellepaneler som omdanner solenergien til strøm, eller solfangere som omdanner solenergien til varme. Et nybygg som følger byggteknisk forskrift TEK17, har et energibehov på 95-225 kwh/m2 oppvarmet BRA per år. Et skyggefritt norsk bygg mottar altså betydelig mer solenergi enn det bygget bruker på et helt år. 

Lær mer om solstrøm

Er du nysgjerrig på solcellepaneler og vil vite hvilket potensiale din bolig har for å produsere solstrøm? Hos Fjordkraft kan du kjøpe solcellepanel til din bolig, vi tilbyr også gunstige sol-lån. Sjekk taket ditt og finn pris på solcellepanel 

 Hus med solceller fra Fjordkraft

Kilder:
Store norske leksikon
Norsk solenergiforening
Direktoratet for byggkvalitet