Mobil for familien

Trygg surfing på mobilen

Vi bruker smarttelefonen mer og mer. Men vi tenker sjelden over at hele 3 av 4 apper samler inn opplysninger om hvor vi er og hva vi gjør. Hver eneste dag. Her er noen tips for å gjøre mobilsurfingen tryggere.

Publisert: 09. mai 2017


Det finnes to måter å beskytte privatliv og personopplysninger på nett og i sosiale medier. Den ene måten er gjennom innstillingene på telefonen og i applikasjonene dine. Den andre er gjennom gode vaner.

 

Sjekk av innstillinger

Pass alltid på å vite hva applikasjonene dine vet. Legg merke til hvilke tillatelser du gir appene dine når du installerer dem. Spør appen om tillatelse til å hente og bruke din personlige informasjon – som hvor du er, kontaktlisten din, eller hva du har planlagt i kalenderen – bør du vurdere om appen virkelig trenger den informasjonen for å fungere.


Ønsker du å sjekke hvilke tillatelser du har gitt appene som allerede er installert, går du inn på «Innstillinger» på telefonen og deretter «Personvern».


Sjekk også innstillingene på profilene dine på sosiale medier. Et viktig valg er om du ønsker en lukket profil bare for venner, eller en åpen profil som alle kan se.


Ønsker du å holde deg oppdatert på hvor mye mobildata barnet ditt bruker, kan du aktivere Foreldrevarsel. Dette er en gratis tjeneste som varsler deg så snart barnet ditt er i ferd med å bruke mer data enn det som er inkludert i abonnementet. Les mer om Foreldrevarsel her.

 

Gode vaner

Husk alltid å låse telefonen når du ikke bruker den. Den enkleste måten å beskytte seg på er å låse telefonen med et passord. Ikke bare beskytter du informasjonen du har lagret på telefonen din. Du forhindrer også at andre kan bruke telefonen din til å utgi seg for å være deg, og dele ting du ikke ønsker i sosiale medier.


Pass på å ikke gi fra deg private opplysninger som passord, koder, eller kontoinformasjon til andre. Unngå å dele bilder som du ikke vil at andre skal se. 

 

Nyttige linker

Under finner du et utvalg linker til artikler som gir enda mer informasjon om trygg surfing og gode vaner.

Dubestemmer.no er en nettressurs om personvern, nettvett og digital dømmekraft.


slettmeg.no får du råd og veiledning dersom du føler deg krenket på nett og i sosiale medier.


barnevakten.no får foreldre gode råd til småbarnsforeldre med nye mobilbrukere i hjemmet.
- En myte at barn er «digitalt innfødte»
- Foreldre bekymrer seg for mye


Datatilsynet gjennomførte i 2015 en kartlegging av barns personvern i apper. Hele rapporten er tilgjengelig her.


På harvest.no kan du lese interessante artikler om etiske dilemmaer du kanskje ikke har tenkt over før.
- Debatt: Hvordan skjermer kan gjøre barn til teknologislaver
- Dobbelmoral: Kjefter på barns skjermbruk (mens vi sjekker likes på Facebook-posten vi la ut)
- Statusoppdatering «Da er lammelåret i ovnen. Guttene baser i snøen. Topp hytteliv!»Har du barn som skal få sin første mobil? Se våre tips om mobil til barn