Mobil for familien

Trygg surfing på mobilen

Så og si hver nordmann har en smarttelefon i dag. Men vi tenker sjelden over at hele 3 av 4 apper samler inn opplysninger om hvor vi er og hva vi gjør. Hver eneste dag. Her er noen tips for å gjøre mobilsurfingen tryggere.

Publisert: 19. januar 2024


Det finnes to måter å beskytte privatliv og personopplysninger på nett og i sosiale medier. Den ene måten er gjennom innstillingene på telefonen og i applikasjonene dine. Den andre er gjennom gode vaner.

 

Sjekk av innstillinger

Pass alltid på å vite hva applikasjonene dine vet. Legg merke til hvilke tillatelser du gir appene dine når du installerer dem. Spør appen om tillatelse til å hente og bruke din personlige informasjon – som hvor du er, kontaktlisten din, eller hva du har planlagt i kalenderen – bør du vurdere om appen virkelig trenger den informasjonen for å fungere.


Ønsker du å sjekke hvilke tillatelser du har gitt appene som allerede er installert, går du inn på «Innstillinger» på telefonen og deretter «Personvern og sikkerhet».


Sjekk også innstillingene på profilene dine på sosiale medier. Et viktig valg er om du ønsker en lukket profil bare for venner, eller en åpen profil som alle kan se.

 

Gode vaner

Husk alltid å låse telefonen når du ikke bruker den. Den enkleste måten å beskytte seg på er å låse telefonen med et passord. Ikke bare beskytter du informasjonen du har lagret på telefonen din. Du forhindrer også at andre kan bruke telefonen din til å utgi seg for å være deg, og dele ting du ikke ønsker i sosiale medier.


Pass på å ikke gi fra deg private opplysninger som passord, koder, eller kontoinformasjon til andre. Unngå å dele bilder som du ikke vil at andre skal se. 

 

Nyttige linker

Under finner du et utvalg linker til artikler som gir enda mer informasjon om trygg surfing og gode vaner.

Dubestemmer.no er en nettressurs om personvern, nettvett og digital dømmekraft.


slettmeg.no får du råd og veiledning dersom du føler deg krenket på nett og i sosiale medier.


barnevakten.no får foreldre gode råd til småbarnsforeldre med nye mobilbrukere i hjemmet.

 


Har du barn som skal få sin første mobil? Se våre tips om mobil til barn