Tips om mobil

Så enkelt kan du sikkerhetskopiere mobilen din

Det er lurt å ta sikkerhetskopier av en mobilen din i “skyen”. Men mange er usikre på hvordan det gjøres. Her viser vi deg hvordan du kan ta backup av bilder, videoer, kontakter og andre filer på en enkel måte - helt uavhengig av hvilken mobil du har.

Publisert: 21. juli 2022

Slik sikkerhetskopierer du bilder

 

Google Foto

Fungerer for: Android og iPhone

Bilde-appen Google Foto lar deg ta automatisk sikkerhetskopi av bilder og video fra mobiltelefonen din. Du har 15GB gratis lagringsplass på Google kontoen din, trenger du mer må du opprette et Google-One abonnement. I Google Foto kan dele bilder med venner og bekjente direkte fra appen. I tillegg til å lagre blinkskuddene dine er Google smarte nok til å tagge bildene etter hvem og hva som er i dem, og også hvor de er tatt, slik at det er lettere for deg å finne frem til akkurat det bildet du leter etter. Tjenesten samler bildene dine i album helt automatisk, og du kan også redigere dem direkte i appen hvis du ønsker det. Du har tilgang til alle bilder og video fra både mobilen, nettbrett, PC og Mac. Som en bonus kan Google Foto hjelpe deg dersom du har lite lagringsplass på mobilen din: en innstilling i appen kan sørge for at bildene slettes fra mobilen din så snart de er lagret trygt i skyen.

 

Last ned: App Store / Google Play

 

Les mer: Lær mer om sikkerhetskopiering med Google Foto

 

Skjermbilder fra appen Google Foto

 

 

 

Apple iCloud-bilder

Fungerer for: iPhone

Hvis du har en iPhone kan du automatisk ta backup av alle bildene og videoene dine i iCloud. Du må inn i innstillingene på telefonen din for å finne funksjonen, som heter iCloud-bilder. Når dette er slått på kan du få tak i alle bildene dine fra både iPhone, iPad, iPod Touch, Mac, Apple TV og iCloud.com. Merk at du bare har 5 GB gratis lagringsplass i iCloud, og at du må betale en månedlig sum til Apple hvis du ønsker mer plass.

 

Les mer: Slik sikkerhetskopierer du iPhone, iPad og iPod touch

 

 

Skjermbilder fra iPhone-innstillingene for iCloud

 

 

Flickr

Fungerer for: Android og iPhone

Flickr er en foto- og videotjeneste som har eksistert i mange år, og appen finnes til både iPhone og Android-telefoner. Du får lagringsplass for 1000 bilder og videoer gratis, og mobilappen kan automatisk laste opp bilder og video etter hvert som du tar dem. Det betalte versjonen gir deg ubegrenset lagringsplass. Appen lar deg også redigere bilder, legge til filtre og endre utsnitt. Du bestemmer selv om bildene skal være synlige kun for deg eller om andre skal kunne se dem, og du kan organisere dem i mapper og dele dem med andre. Du kan selvsagt også laste opp bilder fra nettbrett, PC eller Mac. Siden Flickr er et sosialt medie kan du også velge å følge andre brukere og se på deres offentlige bilder.

 

Last ned: App Store / Google Play

 

Skjermbilder fra appen Flickr

 For filer og dokumenter

 

Dropbox

Fungerer for: Android og iPhone

Med mobilappen til Dropbox får du 2 GB gratis lagringsplass, og har muligheten til å oppgradere til 2 TB for €11,99 i året. Her kan du lagre alle typer filer fra mobil, nettbrett, PC og Mac, og mobilappen har en egen funksjon for automatisk opplasting av bilder og video. Du får tak i filene dine når som helst fra nettleseren din og Dropbox-appene for mobil, nettbrett, PC og Mac, og du kan også velge utvalgte filer som du ønsker å ha tilgang til selv om du ikke er tilkoblet internett. I tillegg har appen en innebygget dokumentskanner slik at du kan ta vare på viktige papirer.

 

Last ned: App Store / Google Play

 

Skjermbilder fra appen Dropbox

 Google Disk

Fungerer for: Android og iPhone

Google Disk er en gratis skytjeneste hvor du kan laste opp bilder og andre filer i “skyen” slik at du alltid har tilgang til dem på farten. Du har i tillegg mulighet til å opprette og skrive nye dokumenter og regneark direkte i tjenesten, og du kan også invitere andre til å kommentere og redigere arbeidet ditt. Tjenesten oppdateres live etter hvert som du eller noen andre jobber i dokumentet, slik at flere personer kan uten problemer jobbe i samme dokument samtidig. For deg som er ute etter å lagre mobilbilder i skyen kan du gjøre dette i Google Disk, men for å gjøre dette må du manuelt laste opp enkeltbilder. Du kan ikke ta automatisk backup av bildene dine slik du kan med f.eks Google Foto, Dropbox eller Flickr.

 

Husk at du kun har 15 GB gratis lagringsplass på en Google konto. Trenger du mer langringsplass må du opprette et Google-One abonnement.

 

Last ned: App Store / Google Play

 

Skjermbilder fra appen Google Disk

 For kontakter

 

iCloud

Fungerer for: iPhone

Hvis du har en iPhone er det svært enkelt å ta sikkerhetskopi av alle kontaktene dine. Det er bokstavelig talt bare å skru på en funksjon inne i innstillingene på telefonen din, så går resten av seg selv. På denne måten ligger kontaktene dine trygt lagret i skyen til neste gang du skal bytte mobiltelefonen.

 

Slik gjør du det:

  1. Åpne innstillinger og trykk på den store knappen øverst (den med navnet ditt på).

  2. Trykk på “iCloud”

  3. Skru på funksjonen for “kontakter”

Som du ser kan du her inne også skru på sikkerhetskopiering av e-post, kalendere, notater og svært mye annet.

 

 

Les mer: Slik sikkerhetskopierer du iPhone, iPad og iPod touchGoogle-kontoen din

Fungerer for: Android

Hvis du har en Android-telefon kan du enkelt ta sikkerhetskopi av kontaktene dine til din Google-konto. På denne måten får du enkelt tak i de igjen når du skal laste dem inn på en ny telefon.

 

Slik gjør du det:

  1. Åpne Innstillinger-appen på enheten.

  2. Trykk på System, og så på Sikkerhetskopiering.

  3. Slå Sikkerhetskopiér til Google Disk på.

 

Les mer: Sikkerhetskopiér og gjenopprett kontakter fra enheten din eller fra SIM-kortetKort oppsummert

Helt til slutt kan man si at du som har Android-telefon blir godt ivaretatt gjennom Google, og du som har iPhone blir passet godt på av Apples iCloud. Forskjellen er at Google sin bildetjeneste er helt gratis med ubegrenset lagring, mens hos Apple får du bare 5 GB gratis lagringsplass. Hvis du som Apple-bruker ikke ønsker å betale for lagring kan du for eksempel ta backup av kontaktene dine gjennom iCloud, og heller lagre bildene hos Google, Dropbox eller Flickr. Det fine med alle disse tjenestene er at de er helt uavhengige av hvilket mobilselskap du har, så du kan bytte både mobilabonnement og mobilselskap så ofte du ønsker uten at det påvirker sikkerhetskopiene dine.

 

 

Mobilabonnement til deg selv eller familien? Sjekk våre mobilabonnement her

 

 

Kilder

Google

Apple

Flickr

Lifehacker