Tips om mobil

Slik kan mobilen erstatte DAB-radioen

Etter at FM-signalet ble skrudd av i 2017 har DAB-radioen tatt over i Norge. Som en konsekvens av dette er det nå 540.000 færre som lytter daglig til radio, og hovedgrunnen til dette er at man har mistet tilgangen til de store kanalene over FM i bilen. Her får du noen tips til hvordan du kan bruke mobiltelefonen som radio både hjemme og i bilen dersom du ikke ønsker å skaffe en DAB-radio.

Publisert: 10. september 2018

For å kunne bruke mobilen som radio må du ha en app som gir deg tilgang til å lytte til kanalen du ønsker å høre på. Det finnes apper som fungerer som radioportaler med alle tenkelige typer radiostasjoner, i tillegg til radiostasjonenes egne radio-apper. Her er våre favoritter.TuneIn Radio (iOS / Android)

TuneIn Radio er en stor, internasjonal aktør som gir deg tilgang til over 100.000 både norske og internasjonale radiokanaler. Du får muligheten til å lage din egen brukerkonto slik at du kan lagre favorittkanalene slik at du enkelt kan finne dem hver gang du åpner appen. TuneIn holder til og med styr på hvor mye data du har brukt, i tilfelle du er redd for å bruke opp datamengden på mobilabonnementet ditt. TuneIn tilbyr også podcaster.

 

Last ned: App Store / Google PlayRadio.no (iOS)

I motsetning til TuneIn, som gir deg muligheten til å lytte til både norske og internasjonale radiokanaler, er Radio.no den offisielle radiospilleren for norske radiokanaler. Appen drives av Digitalradio Norge i samarbeid med NRK og P4. Du kan høre alle kanalene som sendes på de nasjonale DAB-nettene i Norge: NRK, P4 og Radio Norge. I tillegg finner du en rekke mindre kanaler også som blant annet NRK mP3, NRJ og P5 Hits.

 

Last ned: App storeRadio Norge: DAB Radio + Nettradio (Android)

Med et moderne og brukervennlig grensesnitt gir denne appen deg tilgang til over 100 norske nettradio og DAB radiokanaler. Du kan legge til radiokanaler i favorittlisten din og benytte deg av sovefunksjonen som gir deg mulighet til å stille inn på når appen skal skru seg av automatisk. Du kan også angi en alarm og våkne opp til favoritt-radiostasjonen din.

 

Last ned: Google PlayNRK Radio (iOS / Android)

NRK sin radioapp lar deg lytte til alle NRKs radiokanaler, både til direktesendingene og opptak av tidligere sendinger. Du kan lytte til NRKs anbefalinger eller søke i alle NRK sine produksjoner, akkurat når det måtte passe deg best.

 

Last ned: App Store / Google PlayP4 Radio (iOS / Android)

Her får du tilgang til å lytte til alle P4 Gruppens radiokanaler, både direkte og som opptak av tidligere sendinger. P4 tilbyr bilmodus, noe som gir appen store og oversiktlige knapper for trafikksikkerhet ved bruk i bil.

 

Last ned: App Store / Google PlayRadio Norge (iOS / Android)

Dette er den offisielle Radio Norge-appen som gir deg tilgang til å lytte til Radio Norges musikktjeneste Radio Play. Her kan du høre på hundrevis av radiostasjoner.

 

Last ned: App Store / Google PlayNår du har lastet ned en eller flere radioapper kan det være at du ønsker å koble telefonen din til en ekstern lydkilde. Her er noen tips til hvordan.Hjemme

Du har antageligvis flere lydkilder i hjemmet som det er mulig å koble telefonen til. Stereoanlegget ditt, TVen din (som kanskje er tilkoblet lydplanke eller andre høyttalere), datamaskin, spillkonsoll med bluetooth og så videre. Det enkleste er nok å bruke bluetooth og pare telefonen med lydenheten som du ønsker å spille av med. Deretter er det bare å åpne radioappen som du vil bruke, finne radiostasjonen du ønsker, og spill av.

 

Bilstereoen

Når du skal høre på radio i bilen kan du koble telefonen til de originale høyttalerne. Nyere biler har ofte mulighet for å koble til bluetooth, men hvis du har en bil uten bluetooth kan du bruke en FM-sender eller en AUX-adapter som går inn i sigarettenneruttaket i bilen.

 

Les mer om hvordan du kan få lyd gjennom høyttalerne i bilen i denne guiden fra TEK.no

 

Bluetooth-høyttalere

Det finnes flere varianter av små bluetooth-høyttalere du kan velge mellom i alle prisklasser. Disse passer utmerket til å ha med seg i bilen, på stranden og ellers hvor det skulle være. Høyttalerne varierer i størrelse, design, lydkvalitet og pris. Et tips til deg som har eller ønsker å skaffe deg bluetooth-høytaler i bilen: bruk den i tillegg som handsfree, så bidrar du til god trafikksikkerhet.

 

Tips: Kjøp bluetooth høyttaler hos en av våre samarbeidspartnere gjennom Fjordkraft Netthandel, så sparer du penger på strømregningenMobilabonnement til deg selv eller familien? Sjekk våre mobilabonnement her

 

Kilder

Nettavisen

TEK