Tips om mobil

Slik gjør du et julegavekupp uten å bli svindlet

Har du et stramt julegavebudsjett i år, kan Black Week være den perfekte anledningen til å gjøre gode kupp. Men pass opp for svindlerne!

Publisert: 16. november 2022

Flere vil starte julehandelen tidligere for å jakte etter gode tilbud under Black Week i slutten av november, i følge NHO. De kriminelle følger nøye med på samfunnstendenser og vet at vi styres av våre følelser. De slår til under høytider, i ferietid og i krisetider. Pass derfor ekstra på når du ser etter gode kupp under Black Week og i tiden frem mot jul. Svindlere vil gå massivt ut med ulike typer svindelforsøk. Tilbud og nettbutikker som ser helt ekte ut kan vise seg å være falske.
 

Alle kan gå i fella

Anser du deg å være en som aldri lar seg lure, bør du tro om igjen. I visse situasjoner er du mindre skjerpet og kan gå rett i fella - spesielt hvis du har et stramt budsjett og ser kun etter veldig gode tilbud. Eller er sent ute med julehandelen og vil bare få det kjapt unnagjort.
 
Klarer du å motstå trangen til å klikke på annonser som popper opp i sosiale medier eller nyhetsbrev med lenker til nettsider, kan du unngå å gå på en smell og spare mye tid og bekymringer. 
 

De klassiske metodene består

Selv om det er mange kreative og avanserte svindelforsøk der ute, står de likevel ikke i veien for de klassiske gjengangerne. En klassisk metode som benyttes i hele verden er meldingen fra «Posten» eller «DHL». 
 
«Vi har mottatt pakken din, du må betale 27,49 NOK for å behandle leveringen av pakken din.» 
 
22 % av alle svindelforsøk i verden er meldinger fra svindlere som utgir seg for å være fra DHL, merkevaren som topper listen av de kjente merkevarer som utnyttes i phishingforsøk. Grunnen til at de klassiske metodene fortsatt brukes er fordi de sendes ut til veldig mange. Selv om de fleste av forsøkene mislykkes, gjør likevel det store omfanget av disse meldingene svært lønnsomt for de kriminelle.
 
Phishingmetoden har blitt kjempestort, ifølge DNB. I fjor var det en økning på 568 prosent på antall personer som ble lurt til å oppgi sine opplysninger. Følger du disse enkle rådene, øker du sjansen til å få julegavene levert trygt hjem til deg.
 

3 forebyggende råd

 

1. Sjekk om tilbudet er ekte 

  • Det florerer av falske tilbud på sosiale medier. Ikke klikk på lenker i selve tilbudet.
  • Gå heller inn og let opp nettbutikken via Google og se om du finner tilbudet på nettsiden.
  • Ser du store prisreduksjoner eller annonser for varer som er vanskelig å få tak i, vær ekstra skeptisk. 
 

2. Sjekk om nettbutikken er ekte

  • Sjekk om nettadressen er skrevet riktig. Handler du fra mobilen, er det viktig å se nøye etter. Det er fort gjort å overse feil fra en liten skjerm.
  • Nettbutikker med manglende eller feil kontaktinfo kan være falske
  • Klikk på hengelåsen ved nettadressen og sjekk sertifikatet
  • Se etter logoen til Trygg e-Handel 
 

3. Sjekk om pakken er på vei

  • Lurer du på hvordan det går med forsendelsen, ikke klikk på lenker på e-post eller SMS.
  • Det er tryggest å laste ned pakkesporingsapper via Google Play eller AppStore. Både Posten, PostNord, DHL, og HeltHjem har egne apper hvor du kan spore forsendelsen.
  • Du kan også søke etter en pakke via den offisielle nettsiden.

 

Få hjelp og råd med tjenesten ID-sikring

Er du uskker på om du har blitt svindlet? Med tilleggstjenesten ID-sikring får du tilgang til erfarne rådgivere som gir deg råd og veiledning om svindel og identitetstyveri. I tillegg hjelper vi deg med å håndtere skadeomfanget hvis du noen har misbrukt identiteten din.

 

Bestill tjenesten på Min Side Mobil. Her finner du også kontaktopplysninger til en personlig rådgiver.