Tips om mobil

Er du redd for å bli hacket? Slik beskytter du deg

Beskytter du dine kontoer på sosiale medier, beskytter du også dine venner og familie fra svindel og bedrageri. Her er råd om hvordan unngå kontokapring.

Publisert: 20. oktober 2022

Visste du at Facebooken din er verdifull for svindlerne selv om du ikke legger ut noe innhold? Kontoen din kan nemlig brukes til svindel mot alle som er venner med deg.

 

Avanserte svindelmetoder - vanskeligere å avsløre

Det har vært en stor økning av svindel de siste årene. De kriminelle har utviklet avanserte metoder som gjør det vanskeligere å skille mellom er ekte eller falske henvendelser. Ny teknologi gjør det også mulig for de kriminelle å forfalske SMSer, e-poster og nettsider. Svindlerne er smarte fordi de vet at en melding på Messenger eller Instagram, som dine venner tror du har skrevet, ser mer ekte ut enn en melding som kommer fra en ukjent person.

 

Slik skjer en kontokapring

Klarer en kriminell å lure deg til å klikke på en lenke, en falsk annonse eller nettside, kan de samle inn passordet og brukernavnet ditt. Har du ikke sikret brukerkontoen din med totrinnsverifisering, kan uvedkommende logge seg inn på kontoen din, endre passordet og stenge deg ute. En såkalt kontokapring oppleves som et identitetstyveri og kan få store konsekvenser både for deg og dine kontakter. Beskytter du dine brukerkontoer, vil du også beskytte alle venner og familie mot svindel.

 

4 viktige tiltak for sikkerhetens skyld:

1. Opprett et ekstra et lag av kontosikkerhet (totrinnsverifisering). Du får en sikkerhetskode sendt til e-postadressen din eller telefonnummeret ditt når du logger deg på.

 

2. Aldri oppgi dine passord til noen.

 

3. Aktiver og administrer varslene dine på Facebook og Instagram slik at du får beskjed hvis noen andre logger seg på kontoen din.

 

4. Hvis noen sier at det haster, eller at du har vunnet noe, er i en nødsituasjon, kan dette være et svindel - ikke svar på meldingen eller oppgi informasjon om deg selv før du er helt sikker på hvem du snakker med.

 

Få hjelp og råd med tjenesten ID-sikring

Trenger du andre gode forebyggende råd? Eller har noen overtatt Facebook- eller Instagram-kontoen din? Med tilleggstjenesten ID-sikring får du tilgang til erfarne rådgivere som gir deg råd og veiledning om identitetstyveri. I tillegg hjelper vi deg med å håndtere skadeomfanget hvis du noen har misbrukt identiteten din.

 

Bestill tjenesten på Min Side Mobil. Her finner du også kontaktopplysninger til en personlig rådgiver.