Tips om mobil

Enkle nettvettregler

Det finnes enkle forholdsregler man kan ta for å ferdes trygt på nettet. Følger du disse rådene greier du å unngå de fleste svindelforsøk. Det er ikke vanskelig, og kan forhindre tap av penger og personlig informasjon

Publisert: 09. desember 2019

1. Bruk forskjellig passord på ulike tjenester.

Mange tenker ikke over dette, men hvis en svindler får tak i passordet ditt til en tjeneste vil de mest sannsynlig sjekke om det samme passordet kan brukes andre steder også. Hvis du f.eks har samme passord på Facebook og e-posten din, vil en svindler ha tilgang til begge deler med kun ett passord. 

 

2. Velg passord som er unike som ingen klarer å gjette. Det anbefales å bruke 12-15 tegn med spesialtegn samt små og store bokstaver.

Ingen “Passord123” eller navn på kjæledyr eller partner, med andre ord. Hvis du vil være ekstra trygg kan du benytte deg av et passordverktøy som husker passordene dine for deg, så trenger du ikke huske dem selv. To populære tjenester er 1Password og LastPass, men det finnes mange å velge i. 

 

3. Opprett to-trinns-bekreftelse for innlogging av dine kontoer.

To-trinns-bekreftelse har blitt mer og mer vanlig, og alle burde benytte seg av dette der det er tilgengelig. Som regel betyr det at du logger inn med passord og en engangskode som f.eks blir sendt til deg på SMS. Slik kan du hindre at uvedkommende får tilgang til tjenestene dine, selv om de skulle få tilgang til passordet ditt - det hjelper jo lite å ha passordet ditt hvis de i tillegg trenger tilgang til mobilen din.

 

4. Del aldri dine personlige data eller passord med andre.

Dette sier seg selv. Passordene dine er like personlige som PIN-koden til bankkortet ditt. 

 

5. Handle aldri på nettbutikker som ikke har sikker betaling.

Du vil ikke handle hos noen som ikke tar sikkerhet på alvor, og som ikke beskytter dine personopplysninger på en tilstrekkelig god måte. 

 

6. Klikk ikke på linker i e-poster fra ukjente avsendere. 

Slik kan du forsikre deg om at du ikke trykker på farlige lenker fra en avsender med onde hensikter.

 

7. Hold oversikt over transaksjonene på din bankkonto.

Slik oppdager du det enkelt hvis det dukker opp en transaksjon som du ikke selv står bak. 

 

8. Ha lås på telefonen din, gjerne med touch ID eller ansiktsgjenkjenning.

Tenk på hvor mye personlig informasjon du har på mobiltelefonen din - ikke bare om deg selv, men også samtaler og korrespondanse med venner og familie. Med en telefonlås beskytter du både din egen og andres personlige informasjon. 

 

9. Slett innhold og destruer harddisken på din mobil, PC eller Mac før du kaster eller leverer den fra deg.

Det er ikke uvanlig at svindlere kjøper brukte harddisker og mobiler med den hensikten å sjekke om det fortsatt ligger verdifull informasjon på dem. Slik får de tak i bilder, bankdetaljer, verdipapirer osv. 

 

10. Vær bevisst på hva du gjør på nettet. Tenk deg om før du klikker.

Stopp opp og vurder om nettstedet er pålitelig, og om du føler deg trygg både på sidens innhold og at de ikke vil misbruke informasjonen som du eventuelt gir fra deg. 

 

11. Del aldri bilde av andre uten deres samtykke.

Det er god folkeskikk, men er også nødvendig for å holde seg innenfor norsk lov. Vær grei - spør først.