Tips om mobil

Disse appene bruker mer data enn du tror

Skal du ut og reise? Drar du til steder utenfor EU/EØS, kan det være nyttig å vite hvilke apper som gjerne bruker mer data enn du tror.

Publisert: 12. april 2018

Våre tips til hvordan redusere dataen appene bruker

 

Snapchat

De fleste av oss vet at vi skal styre unna video i land der mobildataen er kostbar, og holder oss pent unna nett-TV, Netflix og YouTube. Men har du tenkt over at Snapchat også inneholder svært mye video? Det skal ikke mange bilder og stories til før megabytene flyr, og dette gjelder både sending og mottak. I tillegg laster Snapchat bilder og video ned automatisk uten at du bruker appen, så Snapchat bruker mye data selv når du ikke aktivt velger å gjøre det selv.

 

Andre sosiale medier

«Jeg skal bare en snartur innom Facebook», tenker du kanskje mens du sitter ved bassenget og nyter solskinnet. Det mange glemmer er at apper som Facebook og Instagram har automatisk avspilling av video i feeden, slik at man fort bruker mye mer data enn man tror. Det skal ikke mange kattevideoer og fotballmål til før databruken din har mangedoblet seg.

 

Google Maps

Hvis du er vant til GPSen i bilen din tenker du kanskje ikke over at Google Maps og mange andre kart-apper bruker mobildata for å laste kart. Om du for eksempel bruker Google Maps som guide når du er ute og kjører med bil vil du bruke svært mye mobildata over kort tid, siden appen hele tiden oppdaterer posisjonen din over mobilnettet. Vi vil alltid anbefale å laste ned kartene du vet du vil trenge allerede før avreise, slik at de er ferdig lastet ned på mobilen din når du ankommer utlandet.

 

Musikk-apper

Når megabytes er dyre kan selv det å høre på sommerspillelisten din på Spotify gjøre et lite innhogg i feriebudsjettet. Last ned favorittspillelistene dine før avreise og gjør dem tilgjengelige offline, så bruker de ikke noe data som helst på ferien din.

 

Automatisk backup

Synkroniserer mobilen din automatisk bilder og annen data til f.eks Dropbox, iCloud eller Google Photo? Hvis dette gjøres over mobilnettet bruker det masse data. Sjekk over innstillingene i disse appene, for ofte kan man sette appen til å utsette disse jobbene til man er tilkoblet WiFi.

 

Oppdatering av apper

Om du har skrudd på automatisk oppdatering av apper i App Store eller Google Play kan disse fort bruke svært mye data på å laste ned siste versjon av appene på mobilen din. I innstillingene i app-butikken din kan du gjøre det slik at dette kun gjøres når mobilen din er på WiFi.

 

Våre tips til hvordan redusere dataen appene bruker

  • Skru av automatisk lasting av video i sosiale medier-apper. Dette kan gjøres i innstillingene i både Snapchat og Facebook, og du kan velge “bruk mindre mobildata” på Instagram.

  • Last ned filmer og spillelister allerede før avreise slik at du kan se dem i offline-modus uten å bruke mobildata

  • Deaktiver «WiFi hjelp» på iPhone og «Smart nettverksbytte» på Android. Disse funksjonene gjør at man bruker mobildata når WiFi-forbindelsen er dårlig. Grunnen til at de bør skurs av er at du mister kontrollen over om du surfer på WiFi eller mobilnettet.

  • Pass på at datatunge oppgaver, som backup og oppdatering av apper, kun kan gjøres over WiFi.

  • Kjøp en datapakke som gjelder for landet du er i. På denne måten reduseres prisen per megabyte til en brøkdel av den løpende stykkprisen.

 

Mobilabonnement til familien? Sjekk våre mobilabonnement her