Hva er solenergi?

Solenergi er energi som produseres gjennom lys- og varmestråler fra sola. Det er en fantastisk kilde for energi, og hvert år mottar jorda omtrent 15 000 ganger mer energi fra sola enn hele verdens årlige energiforbruk. Med andre ord finnes det her stort potensiale for utnyttelse av sollyset.

Slik utnytter vi utnytter energi fra sola

  • Produksjon av varme (solvarme): Gjennom passiv solvarme hvor man slipper varmen inn i huset gjennom vinduene, eller ved hjelp av en solfanger som gjør energien i solstrålene til varme.

  • Produksjon av elektrisk energi (solkraft eller solstrøm): Ved hjelp av solceller som omdanner solstrålene direkte til elektrisk energi, eller ved konsentrert solkraft der sollyset konsentreres på et stort område.

Finn ut mer om solceller fra Fjordkraft

Solenergi i Norge 

Selv om solenergi fortsatt er relativt lite brukt i Norge, har det vært en eksplosiv vekst de siste årene. Det har blitt mer og mer vanlig med bruk av solceller for å produsere egen strøm, og flere næringsbygg, privatboliger og hytter installerer solcellepanel på taket.

Mange tror at solceller er lite effektive i kalde land som Norge, men dette stemmer ikke. Ressursgrunnlaget her i nord er mer enn godt nok til å produsere solenergi, og solceller er faktisk mer effektive når de er kalde.

Solenergi – Fordeler og ulemper 

Vi benytter oss av solenergi fordi det følger flere fordeler:

  • Økonomi: Lyset og strålene fra sola koster ingenting. Du kan også få pengestøtte fra Enova til installasjon av solcelleanlegg.

  • Miljøvennlig: Solenergi er en 100 % fornybar ressurs og en miljø- og klimavennlig energikilde. Solcelleanlegg er også nesten vedlikeholdsfrie, og har ingen utslipp ved drift.

  • Tjen på strømmen: Har du solceller på taket og produserer mer strøm enn du bruker selv, kan du selge denne strømmen videre.

  • Spar penger: Med egenprodusert kortreist strøm kan strømforbruket reduseres med inntil 20–30 % i året, og du sparer penger ved å betale mindre for strøm fra en leverandør.

Det finnes også noen ulemper ved bruk av energi fra sola:

  • Strøm med begrensning: Sollyset er ikke like tilgjengelig hele døgnet og hele året. Hvor mye strøm solcellepanelene produserer, avhenger av været og årstidene.

  • Ingen regulering av produksjon: Strøm må konsumeres når den produseres. Siden vi ikke kan bestemme når sola skinner, har vi begrensede muligheter til å regulere produksjonen. Overskuddsstrøm som du ikke har bruk for blir imidlertid sendt tilbake på strømnettet, og med en plussavtale får du betalt for denne strømproduksjonen.

  • Miljøavtrykk: Produksjon av solcellepaneler har en miljøkostnad, og sammenlignet med for eksempel vannkraft har solenergi en høyere CO2-kostnad.

Solenergi med Fjordkraft 

Har du et tak som egner seg, kan du med solceller enkelt produsere din egen strøm. Vi i Fjordkraft hjelper til med å gjøre dine bygg klare til å produsere kortreist og bærekraftig solenergi på kort varsel.

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg å finne den beste løsningen for ditt bygg, slik at du og din bedrift også kan være med på utviklingen i bruk av fornybare energikilder.

Kontakt en energirådgiver