Fjordkraft-appen viser spotprisen time for time inkl. mva. i NO5 fredag 5. januar 2024.
Fjordkraft-appen viser spotprisen time for time inkl. mva. i NO5 fredag 5. januar 2024.

Sprengkulden fikk Fjordkraft-appen til å knele

Enorm interesse for strømprisene førte til så mye trafikk at Fjordkraft-appen gikk ned for telling torsdag kveld.

Etter flere medieoppslag torsdag om lave temperaturer og høye strømpriser, var det mange som ville inn i Fjordkraft-appen for å sjekke. Veldig, veldig mange. Og mye av trafikken kom i et begrenset tidsrom.

- Det gjorde dessverre at appen vår fikk litt problemer en periode torsdag, og det beklager vi. Men vi har lokalisert problemene og appen fungerer nå som den skal, forsikrer produkteier Carl Markus Lundekvam By.

Dyre enkelttimer

Sprengkulde påvirker alltid strømprisene. Lavere temperaturer betyr høyere forbruk og økt etterspørsel etter energi. Prisprognose for dagene i kommende uke viser likevel ikke ekstreme priser, men enkelttimer kan bli svært dyre (se skjermdump fra Fjordkraft-appen med priser inkl. mva).

- Det som kan endre prognosene er temperatursvingninger og hvor mye det blåser. Vindkraftproduksjonen vil kunne gjøre store utslag fremover. Sprengkulde og lite vind henger ofte sammen, forteller kommunikasjonsrådgiver Frode Fjellstad i Fjordkraft.

Strømstøtten slår inn for priser over 91,25 øre kWh mva inkludert, men husk at støtten ikke omfatter fritidsboliger.

- Strømmen i Norge er dyr nå, men i Finland er det ekstrempriser. Enkelte timer koster strømmen over 21 kroner per kilowattime fredag kveld, sier Fjellstad.

Redusert kapasitet i Finland og Sverige

Økt kraftforbruk som følge av de lave temperaturene, kombinert med begrensninger i produksjonskapasiteten flere steder, gir priser i nærheten av 6 kroner per kWh for enkelttimer i Vest-, Øst- og Midt-Norge fredag, mens prisen går så høyt som 21 kroner per kWh på ettermiddagen i Finland (priser fra Nord Pool ekskl. mva). Sammenlignet med de andre sør-norske områdene, drar NO2 fordel av import fra Tyskland. I Finland er kraftproduksjonskapasiteten ved et kullkraftverk redusert på grunn av feil på en turbin, og i Sverige er produksjonskapasiteten ved to kjernekraftverk redusert. Samtidig er det lite vindkraftproduksjon i Norden.

Full oversikt på telefonen

Fordi strømprisen bestemmes én dag i forveien, har det så langt vært vanskelig å planlegge forbruket sitt frem i tid. Men Fjordkraft har lansert en ny tjeneste som kan være nyttig: prisprognose. Med Fjordkraft-appen får du nå oversikt over forventet strømpris en uke frem i tid. Det gjør det enklere å planlegge strømforbruket og styre unna de dyreste tidspunktene. Prognosene oppdateres daglig.

Noen enkle strømsparetips i vinterkulden:

  • Oppvarming av bolig er det som trenger mest strøm. Ifølge Enova kan man forvente at energiforbruket til oppvarming dobles når temperaturen synker fra null grader til 20 minusgrader.
  • En enkel tommelfingerregel sier at ved å senke innetemperaturen én grad kan man redusere kostnadene til oppvarming med fem prosent. Skru av eller senk varmen i rom som ikke er i bruk, eller opprett temperatursoner med lavere temperatur i rom som ikke er hyppig i bruk. Smarte dingser til hus og hjem kan styres via en app.
  • Etter oppvarming av bolig er oppvarming av varmt vann det som trenger mest strøm. Ta derfor kortere dusjer og styr unna de dyreste timene på døgnet hvis du kan.
  • Bruk Fjordkrafts spotprisprognose til å planlegge kjøring av vaskemaskin og oppvaskmaskin. Kjør fulle maskiner. Tørk klær på snor fremfor i tørketrommel.
  • Tenk på nettleien. Når temperaturene synker går forbruket går opp, og det er mer sannsynlig at vi bruker mer strøm samtidig. Hvis man har mulighet kan det være smart å flytte noe av forbruket til andre timer på døgnet, for å unngå at nettleien går opp et kostnadstrinn. Dette kan man også få oversikt over i Fjordkraft-appen via en tjeneste vi har kalt døgnmaks for nettleie (se skjermdump). Her kan man med Pulsmåler få pushvarsel på mobilen når man nærmer seg neste trinn.
null
Spotprisprognose NO2. Onsdag skiller seg ut som dyrest. Foto: Fjordkraft
null
Spotprisprognose NO5. Onsdag skiller seg ut som dyrest. Foto: Fjordkraft
null
Fjordkraft-appen viser døgmaks for nettleie og hvilket kostnadstrinn man befinner seg på. Foto: Fjordkraft
null
Fjordkraft-appen viser døgnmaks for nettleie og de ulike trinnene med tilhørende priser. Med Pulsmåler fra Fjordkraft kan man også få varsel når man nærmer seg neste kostnadstrinn. Foto: Fjordkraft
05.01.2024 - 13:33
Kontakter
Frode Fjellstad
frode.fjellstad@fjordkraft.no
+4741252492