Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Så lite koster strømmen til julelysene

Elsker du å dekorere hus og hage med julelys? Eller lurer du på hvor mye naboen egentlig bruker i strøm på den massive juledekorasjonen, som pryder hele nabolaget? Her er et overslag.

Norske hager på vinterstid ligner stadig mer på dem vi kjenner fra amerikanske filmer, i alle fall når det kommer til dekor.  

Mange har hus og hage fullstendig overlesset av blinkende lysdekorasjoner i alle farger. Men det betyr ikke at man trenger å få sjokk av strømregningen likevel.  

-  Ja, det brukes uten tvil mer lys ute nå enn før, men langt mindre penger på strømmen, sier Jeanne Tjomsland, kommunikasjonsdirektør i Fjordkraft. 

Bytt pære

Det dyreste er nok selve dekorasjonene. For velger man LED-pærer, er det lite penger som går med til strøm til julelysene, viser utrekninger Fjordkraft har gjort. 

Ta for eksempel en vanlig sjuarmet lysestake, som mange har i vinduet. Disse bruker så lite som mellom 1 kr og 18 kr ved å stå på kontinuerlig i hele desember, dersom den har LED-pærer. 

Har du åtte slike lysestaker på i hele desember, kan du spare 90kr på å bytte til LED-pærer fra vanlige pærer. 

- Dersom du har store lysrigger blir det jo faktisk noen kroner å spare på strømregningen ved å velge LED-pærer, påpeker Tjomsland.  

Velg dekorasjoner som varer

Noen velger en lysrigg som får flaggstangen til å se ut som et juletre når det er mørkt. Den er dyr i innkjøp, men strømforbruket for hele desember er på beskjedne 18 kr med LED-pærer.

En lysslynge med 480 dioder av LED, bruker 5 kr i strøm, det samme gjør et middels stort plasttre dekket med lysdioder. Også disse eksemplene er ved kontinuerlig bruk en hel måned. 

- Belysning lyser opp og gleder i en mørk tid, synes jeg. Og siden det oftest er innkjøpet av belysningen eller dekorasjonen som koster en del, er det derfor er et godt tips å finne noe som varer, og som man kan gjenbruke år etter år, avslutter Tjomsland fra Fjordkraft.

23.12.2019 - 07:00
Kontakter
Kommunikasjonsdirektør
Jeanne K. Tjomsland
jeanne.tjomsland@fjordkraft.no
+47 957 61 644

Bilder

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Last ned bilde