Data og dekning

3G-nettet legges ned

Telenor stenger sitt 3G-nett gradvis gjennom 2019 og 2020. Her forteller vi deg hva det betyr for deg som har mobilabonnement fra Fjordkraft.

Publisert: 05. februar 2019

De fleste av oss vet om vi har god eller dårlig dekning, men hvilken type dekning du har er det ikke alltid man har oversikt over. Moderne telefoner forholder seg størsteparten av tiden til 4G-dekning, men kobler gjerne over til 3G eller 2G hvis man er i et område der 4G-dekningen ikke strekker til. Ved utgangen av 2017 hadde 4G 99 % befolkningsdekning og 76,6 % arealdekning, så det sier seg selv at vi stort sett er tilkoblet 4G-nettet.

 

Hvorfor stenges 3G-nettet?

Nå skal 4G-dekningen gjøres enda bedre, og da kommer man til å stenge ned 3G-nettet for å i stedet bruke disse frekvensene til å sikre tilgjengelig kapasitet i 4G-nettet. I løpet av 2019 vil 3G-dekningen på 900 MHz fjernes i sin helhet, og resten av 3G-nettet på 2100 MHz planlegges stengt innen 31. desember 2020.

 

Les også: Dette påvirker dekningen dinHvilke konsekvenser får fjerning av nettet?

Hvis du har en mobiltelefon av nyere dato vil du sannsynligvis ikke merke noe som helst. Hvis du har en mobiltelefon kjøpt før 2012 kan det derimot tenkes at du vil merke forandringer.

 

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forteller Din side at endringen vil få konsekvenser for blant andre dem som har gamle smarttelefoner. Dette gjelder dem som surfer på gamle smarttelefoner som er produsert før 4G-nettet kom i 2012, som iPhone 4, eldre Doro-telefoner og gamle Samsung XCover-telefoner.

 

Disse telefonen kan oppleve at hastigheten blir vesentlig lavere, når du for eksempel surfer på nettet eller bruker sosiale medier, med disse telefonene. Det kan også gjelde 3G-utstyr som viltkameraer, oppringt varmeovn på hytta og utdaterte SIM-kort.

 

– Men har du en gammel mobil som du kun bruker til å ringe og sende SMS med, er det ikke noe problem. Den vil automatisk slå seg over til 2G-nettet, sier Amundsen.

 

Les også: Hva betyr det at Fjordkraft har full Telenor-dekning?Plan for stenging av 3G-nett

3G-nettet stenges fylkesvis. I januar, februar, mars stenges nettet i disse fylkene: Agder, Buskerud, Hedmark, Trøndelag, Akershus, Hordaland, Oppland, Telemark, Vestfold og Østfold.

I april, mai, juni: Akershus (som ikke ble stengt i 1. kvartal), Buskerud (som ikke ble stengt i 1. kvartal), Hedmark, Rogaland, Hordaland (som ikke ble stengt i 1. kvartal), Oppland (som ikke ble stengt i 1. kvartal), Østfold (som ikke ble stengt i 1. kvartal).

I juli, august, september: Møre og Romsdal, Trøndelag, Sogn og Fjordane.

I oktober, november, desember: Nordland, Troms, Finnmark, Svalbard.Mobilabonnement til deg selv eller familien? Sjekk våre mobilabonnement herKilder

Din side

Telenor