Data og dekning

4G hastighet – hvor raskt er det egentlig?

Enkelt forklart er mobilnettet som et jernbanenettverk som stadig bygges ut og oppgraderes. Nettverket når nye steder, togene går raskere og det er plass til flere. Fra damplokomotivene som opererte på 2G har teknologien nå flyttet seg til høyhastighetstog helt opp til 4G.

Publisert: 24. mai 2017


4G-nettet kan i teorien levere hastigheter på opptil 300 megabit i sekundet. Men variasjon i dekning, overføringskapasitet og andre forhold gjør at gjennomsnittsfarten du faktisk opplever er lavere. Er du for eksempel på et sted uten 4G-dekning synker hastigheten betraktelig fordi 4G er hele ti ganger raskere enn 3G.

Hurtig ned- og opplasting av mobildata er noe av det viktigste for en god brukeropplevelse. Strømmer du mye filmer er det smart med høy hastighet. Med en hastighet på 50 megabit kan du laste ned en HD-video på 2GB på litt over fem minutter. Til sammenligning er det vanlig å ha en kapasitet på et sted mellom 15 og 50 megabit per sekund på bredbåndet hjemme.

Her er en liste over forholdene som har størst påvirkning på hastigheten du opplever.

Hva påvirker 4G hastigheten?

Farten på databruken avhenger som oftest av dekningen din, og om telefonen din er koblet til 3G- eller 4G-nettet. Hastigheten påvirkes også av overføringskapasiteten i mobilnettet. På samme måte som passasjerer deler plassen i toget, deler mobilbrukere på tilgangen til å sende og motta data i mobilnettet. Når mange bruker mobildata på samme sted samtidig, for eksempel på en konsert, synker hastigheten.

5G er under full utbygging

5G er en forkortelse for 5. generasjon mobilnettverk. Det er en helt ny type dekning som vil åpne for bedre brukeropplevelser og helt nye muligheter i mobilnettet. i 5G-nettet kan du oppnå hastigheter som er opp til 10 ganger raskere enn dagens 4G, så lenge du har en mobiltelefon som støtter 5G. Utbyggingen skjer i forrykende tempo, og i løpet av 2024 vil Fjordkrafts mobilkunder kunne benytte seg av et landsdekkende 5G-nett i verdensklasse.

 

Hvilket abonnement trenger du? Prøv vår mobildata kalkulator