Data og dekning

Hvor raskt er egentlig 5G?

Enkelt forklart er mobilnettet som et jernbanenettverk som stadig bygges ut og oppgraderes. Nettverket når nye steder, togene går raskere og det er plass til flere. Fra damplokomotivene som opererte på 2G er teknologien nå et høyhastighetstog helt opp til 5G.

Publisert: 09. januar 2024

5G står for 5. generasjons mobilnett, og er langt mer enn en liten oppgradering fra 4G. Det er en helt ny teknologi som er mye raskere og med en helt enorm kapasitet. For det er ikke lenger bare mobiltelefoner som bruker mobilnettet. Alt fra biler, busser og droner til bittesmå sensorer som måler alt fra hjerteslag til forurensning, bruker dette nettet. Uten 5G hadde det ikke vært mulig. 

Uansett hvor i Norge du er, vil du med 5G ha tryggheten i et solid og raskt mobilnett. Med 5G kan du laste ned store filer på et blunk, strømme TV i topp kvalitet eller dele nett med pcen. 

Hva er forskjell mellom 4G og 5G dekning?

Sammenlignet med 4G innebærer 5G mer hastighet og kapasitet for kundene. På 4G-nettet avhenger hastigheten på databruken av overføringskapasiteten i mobilnettet. På samme måte som passasjerer deler plassen i toget, deler mobilbrukere på tilgangen til å sende og motta data i mobilnettet. Når mange bruker mobildata på samme sted samtidig, for eksempel på en konsert, synker hastigheten. Dette slipper du å bekymre deg over med 5G dekning.

 

5G har minimal forsinkelse og klarer å håndtere flere oppkoblede enheter samtidig. Det åpner opp for helt nye bruksområder for bedrifter, industrier, viktige samfunnsfunksjoner og i våre privatliv. Selv på nyttårsaften kommer nyttårshilsenen frem, selv når «hele Norge» deler bilder av stjerneskudd på samme tid.

Fordeler med 5G dekning

Som du nok har skjønt så er 5G fremtidens mobildekning. Fremover vil du kunne ta i bruk en hel masse nye dingser og tjenester, men allerede nå 

  1. Next level gaming - noen av norges største gamere foretrekker 5G nett fremover internett når de spiller
  2. Jobb akkurat fra hvor du vil
  3. Plass nok til alt og alle, slik at du kan koble deg opp og sende data akkurat når du vil

 

Norges råeste 5G nett med Telia

Telia skal være først i Norge med landsdekkende 5G-nett. Sjekk dekningskartet vårt hvor du allerede kan bruke det nye mobilnettet, og hvilke byer og tettsteder som vil få 5G i tiden som kommer.

 

Hvilket abonnement trenger du? Prøv vår mobildata kalkulator