Slik fungerer en solfanger

En solfanger absorberer strålingsenergien fra solen og omdanner denne energien til varme, som enten kan transporteres videre til forbruk eller lagres. Her kan du lese mer om hva en solfanger er og hva som skiller en solfanger fra solceller.

Hva er en solfanger?

En solfanger absorberer varmen fra sollyset og overfører varmen til vann. Vannet sirkulerer i et rørsystem mellom solfangeren og varmelageret. Varmelageret er et korttidslager som hele tiden må tilføres nytt varmt vann. Fra varmelageret fordeles det varme vannet ut via fordelingssystemet, til for eksempel varmtvannstank eller vannbåren varme.

Forskjellen på solfanger og solceller

Solfangeren brukes til oppvarming av hus og tappevann, i motsetning til solcelleanlegg som produserer elektrisitet. I Fjordkraft tilbyr vi solceller, men ikke solfanger. Som et alternativ tilbyr vi et «virtuelt batteri». I stedet for et fysisk batteri som tar opp stor plass hjemme, kan du hos oss styre overskuddstrømmen din fra Fjordkraft-appen. Dette kaller vi Solkonto.

Solkonto – det «virtuelle batteriet»

Overskuddsstrømmen fra solcelleanlegget ditt lagres på din Solkonto. Her kan du velge å spare opp strømmen din hvis du ønsker det, i stedet for at overskuddet automatisk blir trukket fra din neste strømregning. Med Solkonto kan du bestemme selv når du vil benytte deg av den ekstra strømmen du har spart opp.

Solkonto styrer du fra Fjordkraft-appen med noen enkle tastetrykk. Det legges ingen begrensing på hvor mange kWh du kan spare på solkontoen, men uttak må gjøres innen 18 måneder etter at strømmen ble produsert. Les mer om solkonto her

Slik får du solceller

Stadig flere ønsker solcellepanel til hus eller solcellepanel til hytte og vi i Fjordkraft vil gjerne bidra med det vi kan her. Derfor gjør vi det enkelt for deg å finne ut hvordan din bolig egner seg for solenergi. Ønsker du solcellepanel til ditt hus kan du her sjekke solforholdene der du bor, beregne hvor mye strøm du kan spare og se hva det koster å få solcellepanel hjemme hos deg.

 

Kilder:

Solenergi.no

Store Norske Leksikon