5 myter om solceller

Flere og flere får opp øynene for mulighetene som kommer når man får solcellepaneler på eget tak, men det er også mange myter i omløp. Her oppklarer vi de 5 vanligste misforståelsene.

Myte 1: Det er for lite sol i Norge til at solceller lønner seg

Neida, dette stemmer ikke. Det er mer enn nok sol i Norge til å ha solceller. Faktisk så er solcellene mer effektive her enn i for eksempel Sør-Europa, siden solceller er mer effektive i kaldt enn i varmt vær. En kald dag i mars kan gi riktig så mye strøm! Det varierer selvsagt litt fra landsdel til landsdel hvor godt utbytte du vil få fra solcellepaneler, så vi anbefaler å sjekke forholdene der nettopp du bor før du bestiller. Det må også nevnes at solcellene ikke vil produsere stort mellom november og februar, siden solen står for lavt på himmelen på denne tiden av året. Den aller høyeste produksjonen vil du nok ha fra mai til juli.

Myte 2: Produksjonen av solceller forurenser så mye at det nuller ut miljøgevinsten

Dette er et av favorittargumentene til solcelleskeptikerne, men det er heldigvis feil. Miljøgevinsten ved å ha solceller overgår belastningen. Fremtiden i Våre Hender henviser til en undersøkelse fra IEA (International Energy Agency) , og kan fortelle at beregninger viser at miljøbelastningen av produksjonen av selve solcellepanelene i gjennomsnitt blir gjort opp energimessig etter mindre enn to år i bruk. Med en levetid på over 30 år sier det med andre ord seg selv at dette regnestykket går i pluss og vel så det.


Myte 3: Du må bytte ut hele taket hvis du skal legge solceller

Neida, på ingen måte. Du kan legge solcellene nå, og hvis du skulle ønske å gjøre noe med taket ditt på et senere tidspunkt kan man fint koble solcellene av og på igjen. Unntaket er hvis du har planer om å renovere hele taket i nær fremtid. Da anbefaler vi at du legger solceller i sammenheng med renovasjonen.


Myte 4: Solceller er brannfarlige

Neida. Solceller er ikke noe mer brannfarlige enn andre elektriske installasjoner. Men pass på at at du benytter deg av et firma med sertifiserte montører, for det er ikke alle som installerer solceller som har de riktige kvalifikasjonene. Alle anlegg som kjøpes gjennom Fjordkraft blir gjennomgått av en ingeniør med tanke på vær og vind og kommunale krav rundt dette, og alt blir installert av sertifiserte montører.

Myte 5: Det er vanskelig å få økonomisk støtte til legging av solceller

Dette er faktisk veldig lett. Du må selvsagt registrere at du har skaffet solceller - støtten kommer ikke av seg selv - men du kan registrere solcellepanelet ditt både før og etter at du har fått det installert. Hvis du sender inn dokumentasjon på at du skal få eller har fått installert solcelleanlegg, og at du har intensjoner om å bli plusskunde (altså videreselge strømmen som du ikke bruker opp selv), skal pengene være på konto cirka en uke etter innsendt søknad.


Vil du produsere din egen strøm? 

Finn pris for solceller

 

Kilder:

Solenergi.no

Framtiden.no