Tips til deg som vil ha solceller på taket

Du trenger ikke ny takstein når du skal ha solceller på taket. Det finnes mange ulike løsninger og tilpasninger som gjør at solcellepanel kan fungere godt på taket ditt, enten det er helt nytt eller har stått i flere år.

Den tradisjonelle fremgangsmåten for montering er å feste solceller over taksteinene. Da skjules det eksisterende taket av de nye solcellepanelene, og det blir minimalt med slitasje på taket ditt.

Solcelleanlegget har en forventet levetid på over 30 år, så det vil tåle vær og vind i lang tid og ta av for mye av den slitasjen som taksteinene ellers ville blitt utsatt for. Derfor gjør det ikke noe om taket ditt allerede er noen år gammelt. Så lenge taksteinene er i god stand, vil de fortsatt ha lang levetid under solcellepanelene.

 

Integrer solcellepanelet i taket

Et alternativ til den tradisjonelle monteringen er å bruke solceller i stedet for takstein. De siste årene har det blitt utviklet egne typer solcelle takstein som kan gi et veldig pent resultat, men prisen for slike løsninger er som oftest ganske høy.

Derfor er det mange som heller foretrekker å felle ned solcellepanelene i taket. Da kan man fjerne takstein i et område og erstatte med solcellepanel, slik at solcellene fremstår som en integrert del av taket.

 

Eksempel på tradisjonell montering av solceller

Eksempel på tradisjonell montering av solceller

 

Eksempel på integrerte solceller

Eksempel på integrerte/innfelte solceller

 

Dette kan være smart dersom du er i ferd med å bygge ny bolig, fordi du da sparer kostnadene med å legge ny takstein over store deler av taket. Men det kan også være en god løsning hvis du har et eldre tak og ønsker å montere nye solceller uten å bytte ut alle taksteinene.

 

Vurderer du å få solcellepanel på taket?

Slik får du solceller hjemme