Miljøvennlig bedrift

Nå blir grønnsakene fra Skarstad ekstra solmodne!

Skarstad Gartneri & Gårdsmarked monterer bransjens største solcelleanlegg på taket. Se timelapse fra byggingen her!

Publisert: 05. juli 2021

Toppbilde: Montering av solceller på Skarstad Gartneri & Gårdsmarked. Foto: Mats Sauro Høimyr, Mitt Kongsvinger

 

Skarstad Gartneri & Gårdsmarked er et familiedrevet gårdsbruk utenfor Kongsvinger, med egen gårdsbutikk og gårdscafè.På gården dyrkes det nærmere 100 ulike sorter grønnsaker, poteter og krydderurter. Det meste av dette selges på gårdsmarkedet i sommersesongen. I tillegg produseres store volumer av blomkål og poteter til Findus sine fabrikker i Larvik og Tønsberg. Blomkålen går til Findus sine frosne grønnsaksblandinger, og potetene går til produksjon av pommes frites for McDonalds.

 

Bærekraft i alle ledd

– For oss er det viktig å ta del i det grønne skiftet, og tenke bærekraft der vi kan. Vi bruker for eksempel ingen sprøytemidler i veksthusene, og har humler som sørger for pollineringen. Drivhusene våre trenger masse strøm, også på sommeren. Det at strømmen er produsert lokalt fra vårt eget solcelleanlegg tenker vi gir ekstra verdi for kundene våre, forteller Anette Skarstad hos Skarstad Gartneri & Gårdsmarked.

– Dette er en stor investering, men solcellene er et synlig bevis på at vi tenker bærekraft i praksis. Det er ikke noe vi bare snakker om i festtaler. De svarte panelene ser også pene ut, de føles ikke forstyrrende i synsbildet. 

 

Anette Skarstad har fått solceller på taket av Skarstad Gartneri

Foto: Nå kan du kjøpe ekstra solmodne agurker fra Anette Skarstad 

 

Stor interesse i nærområdet

Solcelleanlegget består av 680 solcellepanel, og bygges på to tak. Det første er ferdigstilt med 280 panel, mens de resterende 400 panelene monteres i høst, etter at innhøstingen er over. Det ferdige anlegget vil dekke 20-30% av Skarstads totale energibehov.

Når anlegget er ferdig, vil besøkende i gårdsbutikken kunne følge solkraftproduksjonen og forbruket på en skjerm i butikken. Interessen rundt anlegget er allerede stor.

– Vi opplever mye respons, og har blant annet hatt forside i avisa Glåmdalen og sak i nettavisa Mitt Kongsvinger, forteller Anette.

 

Bygde om det elektriske anlegget

Prosessen startet i 2019, og vi har gjort en større ombygging av det elektriske anlegget slik at Skarstad får maksimal utnyttelse av solcelleanlegget, forklarer Kai Anton Mykkestue hos Fjordkraft.

– Vi har sett på hele energiløsningen, og analysert forbruk og effekt gjennom flere år og vi har sammen med elektriker sett på mulighetene som gjør dette til et bedre elektrisk anlegg.

Et av tiltakene var å gå fra to til ett strømanlegg.  Ved å slå sammen to målere vil de få kun ett fastledd på nettleie og dermed kun ett «innslagspunkt» for den effektbaserte nettleien. Effekten blir fakturert fra nettselskapet utfra høyeste effekt uttak siste året.

– Sjansen for at høyeste effekt på de to målerne inntreffer i samme klokketime er liten. Hvis en i tillegg har produksjon av solstrøm når effekten er høy, vil den redusere den effekten som må hentes fra strømnettet, såkalt «peak shaving».

 

Støttes av Innovasjon Norge

Innovasjon Norge støtter utbyggingen av slike anlegg med inntil 35%, begrenset oppad til en million kroner. 


Les mer om støtteordningen

 

Anlegget på Skarstad Gartneri & Gårdsmarked er levert av Fjordkraft i samarbeid med Solcellespesialisten.

– Vi er veldig fornøyde med den hjelpen og oppfølgingen vi har fått fra Fjordkraft underveis i prosessen, sier Anette Skarstad.  - Når det var klart for montering av anlegget, leverte Solcellespesialisten veldig raskt og smertefritt.

 

Her kan du se timelapse fra byggingen av anlegget: