Tips om mobil

5 råd til deg som skal på utenlandsferie

Mange har planer om å reise over landegrensen i sommer – den første etterlengtede utenlandsturen på lenge! Da er det mye å glede seg til, og idet man krysser grensen er kostnaden for mobilbruk gjerne det siste man tenker på. Vi har gjort det enkelt for deg og samlet gode råd for å unngå en saftig mobilregning etter ferien.

Publisert: 23. juni 2022

1. Sjekk reisemålets mobilpriser

Før du reiser, gjør deg kjent med mobilprisene til landene du skal reise til. Innenfor EU og EØS kan du bruke mobilen akkurat som hjemme, inkludert Sveits og Storbrittania. I land som Monaco, Tyrkia, Færøyene, Jerseu, Guernsey, Andorra og San Marino så faller denne ordningen utenfor. Ellers vil all mobilbruk rundt omkring i verden koste deg ekstra.

 

2. Husk at fri-bruk ikke betyr gratis

I EU og EØS kan du fritt bruke den mengden mobildata som er inkludert i abonnementet ditt, og i tillegg kan du ringe, sende SMS og MMS. Det handler ikke om at gratis mobilbruk i EU/EØS, men at du bruker av abonnementskvoten din på samme måte som du gjør hjemme i Norge. Bruker du mer risikerer du å betale for overforbruk, eller at hastigheten på mobilnettet reduseres kraftig.

 

3. Bestill datapakker på forhånd

Skal du på reise utenfor EU/EØS i år? Da kan du kjøpe datapakke på forhånd i Min side, slik at du har mobildata tilgjengelig når du ankommer destinasjonen. 

 

Datapakkene har en varighet på opptil 7 dager. Og du kan hele tiden følge med på dataforbruket ditt i Min side. Vi sender deg et varsel på SMS når pakken din nærmer seg oppbrukt, og et nytt varsel når du har brukt den helt opp.

 

4. Ring gratis med disse appene

Vær på den sikre siden og ta de lengre samtalene hjem til familie og venner når du er på trådløst nettverk. Med appene Messenger, Facetime, Google Hangouts eller Snapchat kan du enkelt ringe hjem gratis gjennom Wi-Fi og mobilnettet.

 

5. Dyrt å bruke mobilen på danskebåten

Dekningen på utenlandsferger og skip leveres gjennom satellitt, og ikke av vanlige mobiloperatører. Det gjør samtaler, meldinger og databruk langt dyrere enn det vi er vant til med fast grunn under føttene.

 

Vil du dele opplevelsene fra danskebåten eller Kielferga før den legger til kai, anbefaler vi at du kobler deg på båtens Wi-Fi.