Strømforbruk

En investering for en grønnere fremtid - og for lommeboken

Det finnes myter om solceller, og bergensbosatte Trygve Oma er rask med å knuse en av de største: Det er for lite sol i Norge til at solceller lønner seg.

Publisert: 30. juni 2023

– Nei, det stemmer definitivt ikke. Selv her i regnbyen i vest er det mer enn nok sol, sier han og understreker:

 

– Faktisk er solceller mer effektive her til lands enn for eksempel i land lengst sør i Europa.

 

Mens solen skinner fra skyfri himmel på hustaket hans, forklarer han videre:

 

– Solceller gir nemlig bedre effekt i kaldt enn i varmt vær.

 

Produserer også vinterstid


– Panelene produserer riktignok best når det er sol slik som i dag, men lyset i seg selv gir også produksjon. Snø er heller ingen utfordring siden den sklir lett av panelene. En kald vinterdag med sol fører til at anlegget produserer veldig godt, sier Oma.

 

Når dagene blir lengre og solen står høyere på himmelen, produserer anlegget hans i underkant av 20 kilowattimer (kWh) på solskinnsdager.

 

– Det er rundt 40 prosent av full kapasitet på de fineste dagene om sommeren når anlegget produserer 50 kWh, sier Oma

 

Få solceller på taket. Søk opp adressen din og se hvor mye du kan produsere.

 

I løpet av ett år produserer de 22 panelene på taket hans cirka 5000 kilowattimer. For å gjøre dette tallet hakket enklere å forstå: Ifølge Enova er gjennomsnittlig strømforbruk for en enebolig rundt 25.000 kWh per år. Familien Oma bruker vanligvis litt i overkant av dette.

 

Med andre ord: Hele 20 prosent av all strøm de bruker er egenprodusert.

 

– Av de 4949 kWh vi produserte i fjor, var 2138 kWh overproduksjon som vi kunne ta ut løpende eller spare til vinteren. Med en fin start på mars måned, er vi allerede i gang med å spare opp mer til solkontoen til neste vinter, sier Oma.

 

Med tanke på klimautfordringene vi alle står overfor, synes han det er fint å kunne bruke energi fra en fornybar kilde.


– Et solcelleanlegg er et enkelt miljøtiltak og en investering for fremtiden. I tillegg er det selvfølgelig en stor fordel for meg som privatperson at strømutgiftene blir lavere, fortsetter Oma.


Lettvint å bestille


Da Oma bestemte seg for å installere solcellepaneler, begynte han med å sjekke solkartet til Fjordkraft.

 

– Der skrev jeg inn adressen vår og fikk med en gang vite hvilke deler av taket som egnet seg best for paneler i forhold til solforholdene her, forteller han.

 

Deretter fikk han vite hvilke alternativer han kunne velge mellom, hvor mange paneler som var anbefalt for huset hans og hva det ville koste. Han fikk også vite hva han kunne forvente i støtte fra Enova - et statlig selskap som bidrar økonomisk til klimavennlige energitiltak.

 

– Søknadsprosessen til Enova var utrolig enkel. Alt var ordnet på bare noen få dager etter at jeg hadde registrert alle kostnadene, sier Oma.

 

Gjennom Enova kan du få god støtte når du kjøper solcellepanel. Du kan få opptil 32 500 kroner tilbake når du kjøper solcellepanel til huset eller hytten.

 

– Jeg brukte kun tilgjengelig informasjon på nettsiden til Fjordkraft da jeg bestilte solcelleanlegget, sier Oma som tidligere jobbet med solceller i selskapet. Nå jobber han i Elmera, morselskapet til Fjordkraft.


Drømmer du om en grønnere hverdag? Da kan egne solcellepaneler på taket være noe for deg også.


Ulike alternativ


Alle som har reist litt rundt i Norge vet at det er flest solskinnsdager i sør og øst. Det varierer derfor fra landsdel til landsdel hvor godt utbytte solceller gir. I tillegg vil lokale forhold som høye bygninger, fjell og trær ha en påvirkning.

 

Da Oma bestemte seg for å investere i solcelleanlegg, hadde han et ganske nytt tak.

 

– Jeg hadde ikke lyst til å fjerne det nye taket for å montere solcellepanelene. Derfor la vi dem over taksteinene. Visuelt sett synes jeg at dette er en dårligere løsning enn integrerte paneler, men det er greit å vite at du ikke trenger å skifte ut taksteinene dine for å få solceller, sier Oma.

 

Solcellepanelene fra Fjordkraft monteres som standard utenpå taket, altså plassert over taksteinene, slik som hos familien Oma. En fordel ved en slik løsning er at det blir minimalt med slitasjeℹ på det eksisterende taket.

 

Når Oma en gang i fremtiden må gjøre noe med taket sitt, kan solcellene hans fint kobles av og på igjen.

 

– Har du tenkt å renovere hele taket ditt i nær fremtid, ville jeg lagt solceller i sammenheng med det. Det er en fin anledning til å få gjort to ting på en gang. Ved å integrere panelene, sparer du også penger på takstein som ellers ville blitt lagt der, sier Oma.

 


Solen gir oss mye energi noen dager, andre dager ser det litt mørkere ut. Derfor er det fint å vite at du både kan kjøpe og selge strøm ved behov. Det betyr at du selv bestemmer når du ønsker å bruke din egen strøm. Fjordkraft-appen gir deg full oversikt.

 

Med solenergi har Trygve Oma fått en helt egen fornybar energikilde hjemme. Dette kommer ikke bare han og familien til gode, men gir også en klimagevinst for oss alle. I Fjordkraft-appen har han full oversikt over hvor mye strøm solcelleanlegget produserer.

 

 

 

Langsiktig investering


Prislappen for å skaffe seg sitt eget solcelleanlegg varierer etter størrelsen på taket. I solkartet kan du kjapt se hva det vil koste for akkurat ditt hus.

 

– På sikt er solceller en lønnsom investering. Med et normalt prisnivå vil det ta omtrent 16 år før du har spart inn igjen det du la ut. Jo dyrere strømmen er, desto fortere går det, sier Oma.

 

Solceller vil på sikt spare deg for strømkostnader, og hvis du i tillegg selger overskuddsstrømmen din på strømnettet, vil du tjene penger også her.

 

– Selv bruker jeg alle virkemidler i boken for å spare mest mulig på strøm. Vi har strømavtalen spot med forvaltning, som kombinerer prissikring og spotpris, for å unngå de høyeste pristoppene. I tillegg bruker jeg solkontoen aktivt, sier Oma.

 

Det er også svært sannsynlig at verdien på boligen din vil stige etter at du har installert solceller. Siden tendensen er at strøm blir dyrere, vil et solcelleanlegg lønne seg ytterligere i tiden som kommer.

 

– Jeg ser allerede stor verdi av å ha eget solcelleanlegg. I takt med at strømprisene har blitt høyere, har vi fått vesentlige fordeler. Gjennomsnittsprisen min har vært betydelig lavere enn gjennomsnittlig spotpris i hele vinter, sier Oma fornøyd.

 

Er du nysgjerrig på solcellepaneler og vil vite hvilket potensial din bolig har for å produsere solstrøm?

 

Sjekk taket ditt og finn pris.