Strømforbruk

Hvor mye koster en dusj?

Strømforbruket i hjemmet endrer seg. Vet du eksempelvis hvor mye en dusj koster? Eller visste du at oppvarming av boligen utgjør halvparten av strømregningen din, og at det koster under en krone for en 90 graders vask?

Publisert: 05. juni 2017

Vi skal ikke mer enn 10 år tilbake for å lese om at elektriske apparater på stand-by sto for fem prosent av strømregningen vår. Men her har det skjedd mye, og vi bruker langt mindre i kroner og øre på TV, PC-er, spillkonsoller og lignende på stand-by i dag. Det er ikke nødvendigvis fordi du har kuttet strømforbruket ditt, men fordi produsentene har senket forbruket på produktene du har i huset.

Hvitevarer

Før snakket man gjerne om at man ikke måtte vaske klær for ofte på grunn av strømforbruk og miljø, og at tørketrommel var fy-fy når det kom til forbruk av energi. Fortsatt er det viktig og riktig å begrense strømforbruket, men det er ingen tvil om at energibruken på disse apparatene har gått drastisk ned. Moderne vaskemaskiner er langt mer gjerrige på forbruket enn tidligere, noe du kanskje har merket på at klesvasken tar lengre tid. Kostnaden er ikke mer enn pluss minus 60 øre per vask med dagens maskiner, avhengig av typen maskin og om du vasker på lav eller høy temperatur. En kjernefamilie på fire har et gjennomsnittlig forbruk på vaskemaskinen på 230 kwh per år, så med dagens strømpriser utgjør dette en beskjeden kostnad. Tørketrommelen trekker omtrent dobbelt så mye, selv om forbruket i dag er langt lavere enn det var for 10 år siden.

Visste du at: Hvitevarer er en samlebetegnelse for elektriske apparater som for eksempel. kjøleskap, frysebokser, komfyrer, vaskemaskiner og tørketromler, og uttrykket oppsto fordi disse nesten utelukkende ble fremstilt av hvit-emaljert stål eller jern etter annen verdenskrig.

Så mye koster en dusj

En gavmild dusj serverer gjerne 16 liter i minuttet, så bruker du da 10 minutter i dusjen, vil det gå unna 160 liter vann. Hvis du liker en 35 grader behagelig, varm dusj og strømprisen ligger på rundt 1,50 øre/kWh, så koster en dusj rundt 8 kroner. Ikke så galt for en så viktig komfort i hverdagen, tenker du kanskje. Men er dere glade i å dusje, kan en stor familie fort komme opp i høye utgifter likevel.


Har du en sparedusj? Prøv bøttetesten for å finne det ut: Sett dusjen på fullt og sprut vannet ned i en vanlig bøtte. Dersom det renner over før det har gått 1 minutt, er det ikke sparehode i dusjen din. Da kan du vurdere å montere dette, hvis du vil spare vann når du dusjer.

 

Lys og varme

Er du tilhenger av de gode gamle halogenlyspærene, så må du være klar over at de trekker mye strøm. Selv om de bidrar noe til den totale oppvarmingen i boligen din, så er jo dette bortkastet i den varme årstiden. Hvis du går over til LED-lamper vil de koste deg en tiendedel i strømforbruk i forhold til bruk av halogen. Og de varer jo så mye lengre!


Det er fremdeles oppvarming som er den store strømutgiften i hjemmet, og denne utgjør ca 55 prosent av totalen i en normal bolig, 40 prosent i en moderne og 70 prosent i en gammel bolig. Her kan det være mye å hente på å installere en varmepumpe. En stor investering, men i det lange løp er det penger å spare. Etterisolering av for eksempel kjeller i en gammel bolig vil også gi deg gode strømbesparelser.

 

Velger du konsekvent det mest energieffektive apparatet kan du spare mye i året i energikostnader. Og samtidig skåner du miljøet ved å bruke mindre energi.


Flere måter å spare penger på? Se hvordan du får mer for pengene hos Fjordkraft

 

Kilde:

Enova