Strømforbruk

En høst med høye strømpriser

Strømmarkedet kan være vanskelig å forstå, og som du kanskje har fått med deg er strømprisene høyere enn på lang tid. Derfor synes vi at du bør få en kort forklaring på hvorfor det er slik, og noen tips til hvordan du kan gjøre høstens strømregninger litt lavere.

Publisert: 08. september 2021

Hvorfor er strømprisene høye?

Strømprisene har steget gradvis gjennom hele året. Prisøkningen skyldes først og fremst at det over en lengre periode har vært mindre nedbør og vind enn normalt. Det har ført til at norske vannmagasin er tappet mye gjennom sommeren, i tillegg til at det produseres lite vindkraft. Men hvorfor gjør dette at du må betale mer for strømmen?

Når det er lite vann i magasinene og mindre vind enn det vanligvis er, blir tilgangen på kraft i markedet mindre. Da må vi betale mer for strømmen vi leverer til deg, noe som igjen påvirker strømprisen din.

Her finner du også mer utfyllende informasjon om hva som påvirker strømprisene.

 

Hvordan blir strømprisene fremover?

Det er vanskelig å vite hvordan strømprisene blir i tiden som kommer. Hvis vi likevel skal prøve å spå hvordan prisene utvikler seg, forventer vi at de kommer til å være høye utover høsten og vinteren. Dette skyldes først og fremst værsituasjonen og høye energipriser i Europa. Skulle det derimot bli en høst med mye vind og nedbør, kan prisene synke igjen.

Noen enkle tips for å kutte strømutgiftene

Når været har vært mildt og strømforbruket lavt, har du gjerne ikke merket det så mye på strømregningen. Snart banker høstkulden på døren, og varmekabler og panelovner skrus på igjen etter sommerdvalen. Da kan det være lurt å ta noen små grep for å sikre at ikke strømregningen løper løpsk. Her er noen av våre beste tips for å spare strøm:

  • Ta kortere dusjer
  • Luft raskt og effektivt
  • Senk innetemperaturen
  • Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk

Hvis du vil bli en skikkelig god strømsparer, kan du sjekke ut våre 12 enkle strømsparetips.